Internetmarknadsföring, sök och annat kul

Advertising overload

Många sajter lever på annonser och kan tack vare det erbjuda sitt redaktionella innehåll gratis. Det har jag full förståelse för – jag, driver till och med själv en sajt vars drift finansieras på det viset. Annonser kan dock integreras på ett mer eller mindre smakfull vis…

Jag har utvecklat en allergi mot den typen av helsidesannonser som exempelvis Dagens Industri använder sig av. Jag surfar till di.se och istället för tidningens förstasida möts jag av en annons. Det finns förvisso en länk till tidningens startsida, men den är ofta ganska väl dold och klickar man bara lite, lite fel så hamnar man hos annonsören istället.

Jag skulle aldrig få för mig att klicka på en annons av den här typen. Snarare blir jag irriterad och ofta lämnar jag sajten istället för att surfa vidare in på t.ex. di.se som var mitt ursprungliga syfte. Det skulle vara otroligt intressant att få ta del av lite statistik för dessa annonser. CTR är jag alldeles speciellt nyfiken på 🙂

4 Responses to Advertising overload

 1. Normalt sett så ”utsätts” du för exponering av banners, men eftersom du fortfarande kan fokusera på det innehåll du sökte blir man ju inte nämnvärt påverkad av att det inramas av reklamen.

  Det jag blir sned på här (som du skriver) är att annonsen slängs i ansiktet på dig och du missar det innehåll du velat komma till. Varken annonsen eller slutmålet är längre intressant.

  Annonser som jag fastnar för är när du har annonsyta som ett upp-och-ned vänt U som hänger på sajten. Det brukar ge ett kraftigt och tilltalande intryck utan att ta bort fokus från innehållet.

 2. Tack för din kommentar! Det där med ett upp-och-nedvänt U – har du något sådan exempel? Vore intressant att se hur du menar.

 3. FZ.se brukar köra riktigt snygga sådana vid spelssläpp.

  Inte speciellt snyggt genomfört men ändå ett exempel är mollyrustas.se och alla andra bloggar som ligger på myshowroom.se , just nu kör Nelly en stor kampanj i det formatet.

  Det FZ lyckas med väldigt bra är att reklamen TILLFÖR något till läsaren.