Konverteringsgraden viktigare än antalet besök

Besökstrenden är nu positiv för nästan samtliga av mina sajter, vilket så klart är fantastiskt roligt. Det finns dock andra mätetal som är betydligt viktigare än just antalet besökare, men det är ändå en indikation på att man gör någonting rätt i alla fall.

Bilden här till höger visar besöksutvecklingen på några av mina sajter den senaste månaden. Sajten som har ökat 236 procent är dock väldigt ny, därav den stora procentuella skillnaden jämfört med föregående månad (då sajten under halva månaden inte existerade…)

Som jag nämnde ovan så är ju antalet besök/besökare ett ganska trubbigt mått på hur väl man lyckas med en sajt. Lite beroende på var sajten har för syfte så måste man hitta andra sätt att mäta måluppfyllelsen. Säljer man något på en sida, själv eller som affiliate, så är det ju antalet försäljningar, konverteringar eller i slutändan vinsten som är det intressanta värdet.

Utan besökare kommer du dock ingenstans, men det viktiga är hur du tar hand om dina besökare på sajten. Du måste ha ett klart och tydligt mål med din sajt, annars blir det i princip omöjligt att optimera den. Du måste definiera vad de är du vill att dina besökare ska göra på sajten för att kunna mäta om du har lyckats. Det låter ju självklart, men många stirrar sig allt för blinda på antalet besökare, när det i själva verket är helt andra saker som det huvudsakliga fokuset bör ligga på. Åtminstone i inlednings-/ uppstartsfasen.

Det är här din skicklighet spelar in. En sajt med 100 besökare om dagen kan dra in betydligt mer pengar än en sajt med 1000 besökare om dagen, om konverteringsgraden är högre.

Sammanfattningsvis

  1. DEFINIERA: Vad vill du att dina besökare ska göra?
  2. OPTIMERA: Optimera sajten utifrån svaret på punkt 1.
  3. MAXIMERA: Driv trafik till sajten. Om punkt 2 ovan är väl utförd kommer sajten att sakta men säkert börja generera pengar.

Punkterna ovan är givetvis en grovt förenklad sammanfattning. Det jag vill trycka på är att det är viktigt att se till att sajten konverterar bra innan man lägger allt krut på att jaga besökare till den.