Internetmarknadsföring, sök och annat kul

Yahoo? Oh no!

Nu kommer väl inte det här som en chock eller nyhet för någon, men Yahoo är inte en sökmotor man bör använda om man vill ha någorlunda relevanta resultat i Sverige. Förmodligen är det inte heller många av er som gör sökningar i Yahoo, men jag vill ändå leverera följande lilla exempel, hämtat från verkligheten…

Jag har kört lite tester med hjälp av utmärkta verktyget Ranktracker på av mina sajter som jag har jobbat en hel del med och som enligt mig själv är ganska väloptimerad för sökordet i fråga. Det är ingen skräpsajt eller ”made for Adsense”, utan innehållet på sidan är i allra högsta grad relevant för det aktuella sökordet.

För er som inte känner till Ranktracker så är det program där man kan testa hur man rankar för olika sökord i olika sökmotorer. Man lägger in sina sökord och kan sedan följa sin utveckling i serpen och få ut fina diagram och överskådliga grafer. Programmet kostar ca 100 dollar, men finns också i en gratisversion där du till exempel inte kan spara (vilket får anses vara en betydande begränsning…)

För det aktuella sökordet såg statistiken ut så här:

  • Google – 1:a
  • Bing – 1:a
  • Yahoo – ”not in top 100”

Att både Google och Bing anser att sidan är den bästa träffen för sökordet ser jag som ett kvitto på jag gjort en hel del rätt. Att Yahoo anser att det finns minst 100 sajter som är mer relevanta för mitt sökord ser jag som ett kvitto på att Yahoo helt spelat ut sin roll som sökmotor i Sverige.

Som sagt – ingen nyhet för de allra flesta, men för mig är det nu också bevisat med ett tydligt exempel.

2 Responses to Yahoo? Oh no!

  1. Tips till alla som inte köpt det för 99 dollar i månaden än men är nyfikna. Ranktracker går att få så att det sparar resultatet gratis. Genom att registrera ett gratiskonto på seomoz.org får man tillgång till 5 Ranktracker kontroller om dagen, det är inte många, men alltid något 🙂 Sen finns det säkert lite annat smått och gott som ingår i gratiskontot på seomoz, har dock inte fördjupat mig i detta än.

  2. Håller med! Fick faktiskt ett jobberbjudande om att promota Yahoo på olika sätt en gång. Eftersom jag inte kan tänka mig att Yahoo kommer att finnas kvar särskilt länge till, eller att det funkar särskilt bra nu heller, var det lätt att tacka nej, oavsett hur välbetalt ett sådant jobb hade varit. Det är ju inte direkt ett framtidsjobb, hehe!