Internetmarknadsföring, sök och annat kul

Action keywords – en genväg till bättre konvertering

Ge besökarna vad de vill ha!

Skulle du helst vilja att din affilitesajt/e-butik visades som nr 1 i Google på sökordet ”glasögon” eller på sökfrasen ”beställa glasögon”? Ja svaret kan tyckas självklart, men faktum är att många optimerar på generella sökord och glömmer bort fraserna som sannolikhet leder till en betydligt bättre konverteringsgrad.

Exempel:

Generella sökord     Exempel på action keywords
Glasögon             Köpa glasögon, beställa glasögon
Resa, resor          Beställa resa, boka resa

Ja, ni fattar principen. ”Sökaren” talar bokstavligen om för dig i sin sökfras att han eller hon är ute efter att handla eller agera på något sätt. Det måste du utnyttja!

Förutom de givna exemplen ovan där ord som köpa, beställa eller boka ingår så tror jag också att en person som söker på ”billiga glasögon” i högre grad är ute efter att köpa glasögon än den som bara söker på glasögon.

Att identifiera ”action keywords” är förstås viktigt när du ska optimera din webbplats för att nå högt i googles organiska sökresultat. Samma sak gäller när du PPC-annonserar via Adwords. Det är högst sannolikt att du kommer få betala mindre för dina action keywords än för de mer generella där konkurrensen är högre, samtidigt som de troligtvis konverterar bättre.

Det är också viktigt att besökaren som kommer till din sajt via sökningar på dina action keywords också kan utföra precis det han eller hon har talat om för dig i sin sökfras. Har någon sökt på ”beställa glasögon” så måste du se till att man kan göra just det på din landningssida. Annars lär besökaren lämna din sajt och all din möda med att få en bra ranking/alla dina adwordspengar var bortkastad(e) tid/pengar.

2 Responses to Action keywords – en genväg till bättre konvertering

  1. Väl skrivet, och helt sant! Har dock sett några få exempel på när ”köp … ”, ”beställ … ” och liknande action-keywords faktiskt blir dyrare än den generella termen. Just för att annonsörer vill åt effekten du skriver om och då går konkurrensen upp. Men den bästa konverteringen hittar du troligen fortfarande på action-keywords, man ska dock inte glömma att testa de generella termerna.