Annonseringen på Pusha utvärderad

Ni som följer den här bloggen vet att jag nyligen testade annonsering i en ny kanal – på ”länkröstningssajten” Pusha. Jag utnyttjade först öppningserbjudandet och köpte 2000 annonsvisningar för 250 kr. Jag följde sedan upp detta med ytterligare ca 1600 visningar, som jag fick betala 400 kronor för. Sammanlagt alltså 650 kr.

Det är svårt att utvärdera en annonskanal. Resultatet beror nämligen extremt mycket på dig själv. Lyckas du formulera en bra rubrik som lockar till klick och har du en landningssida värd namnet? Jag börjar med att redovisa lite statistik…

Annons 1
Visningar: 2 000
Klick: 35
Klickfrekvens: 1,75 procent
Pushar: 13

Den första annonsen slängde jag ihop på fem minuter, eftersom det var väldigt kort tid kvar på öppningserbjudandet. Annons två var något mer genomtänkt och välplanerad, vilket också märks på klickfrekvensen.

Annons 2
Visningar: 1 620
Klick: 41
Klickfrekvens: 2,53 procent
Pushar: 7

CTR:en ligger som ni ser mellan 1,75 och 2,53 procent vilket får bedömas som ett ok resultat. Enligt mina erfarenheter når man t.ex. sällan över 1 procent med traditionell bannerannonsering. Jag tror dock att man med en väl utformad annons kan öka CTR:en ytterligare något.

Lärdomar
Som vid all annonsering är det tämligen meningslöst med generella annonser för en sajt. Speciellt på en sajt som Pusha, som bygger på att locka till klick. Koppla istället annonsen till ett specifikt erbjudande och använd en landningssida som är konverteringsoptimerad.

Annonserna på Pusha publiceras i flödet av ”heta länkar”, med liknande formatering som de andra länkarna, vilket innebär att din annons konkurrerar med medlemmarnas bidrag om uppmärksamheten. Därför kan det vara en god idé att först forska lite i vad det är för typ av länkar som får många pushar. Det bör ge dig god vägledning när du sedan ska utforma din egen annons.

Resultat
Kampanjen, och framför allt den andra annonsen, gav gott resultat och intäkterna från de leads som genererades översteg med råge annonskostnaden. Det experimentet var således en god affär.

Önskemål på Pusha
Det hade varit väldigt bra om man i annonsbokningsformuläret kunde ange ett datum när man vill att annonsen ska börja visas. Det skapar bättre möjligheter till planering och man skulle kunna lägga in en hel serie av annonser på samma gång. Säljer man produkter kanske man vill visa sin annons under en lönehelg exempelvis. Det skulle också vara bra om man kunde välja mellan att betala per visning och en PPC-modell, vilket rejält skulle underlätta lönsamhetsberäkningen för oss annonsörer.

Kommer jag att annonsera fler gånger på Pusha?
Ja, högst sannolikt kommer jag att testa ytterligare någon kampanj för att sedan ta ett definitivt beslut om vi kommer att köra kontinuerliga kampanjer på Pusha. Eftersom mitt huvudprojekt spelkanalen.com handlar om spel så är jag tyvärr utestängd från möjligheten att annonsera via Adwords, vilket gör att den här typen av annonseringsmöjligheter är mycket välkomna.

Gillade du den här artikeln? Ja då får du hemskt gärna ge den en push på Pusha.

14 svar på ”Annonseringen på Pusha utvärderad”

 1. Intressant läsning, skulle också vara intressant att se annonsernas utformning?

  Jag kan tänka mig att CTR och antal pushningar på annonslänkarna kommer minska något med tiden när folk mer kommer att betrakta det som just reklam, nu tycker jag det är lätt att missa att det rör sig om annonser.

 2. Det här var intressant läsning Kristoffer.
  Jag har funderat på att testa detta för webbhotellet. Ska klura ut en bra kampanj först. 🙂

 3. Håkan: Bra idé. Jag ska slänga upp bilder på annonserna.

  Stefan: ”Webbhotell för 99 kr per år!” skulle nog funka rätt bra som rubrik… 😉

 4. Väldigt intressant! Kan tänka mig att målgruppen på pusha gör sig ganska bra för en annonsör som spelkanalen också.

 5. Intressant! Det är kul att Pusha har börjat med annonsering på detta sätt och att den verkar fungera utan att störa mig som besökare. Att annonsera på Pusha kan definitivt vara ett kul experiment även för mig i framtiden. Så här skrev jag i en kommentar på Pusha:

  ”En idé skulle kunna vara att ni låter annonsören välja några kategorier för annonsen precis som vi pushare gör när vi postar en länk. Detta skulle göra att en annons för t.ex. webbhotell kan få fler visningar under kategorin ”teknik” än på den mindre relevanta kategorin ”sport”. Nu kan ju användare trycka bort annonser som inte känns relevanta, men detta skulle göra att annonsörerna får möjlighet till att spendera budgeten för ännu fler relevanta visningar.”

  Vad tror du, skulle du fått ännu bättre resultat om hela din budget gick åt till t.ex. kategorin ”sport” eller ”spel” tillsammans med startsidan?

 6. Fick en klickfrekvens på 3,44% för mina första 3000 visningar. Använde mig av en gammal ”gratis-annons” jag lade in på pusha för ett tag sen. Helt ok frekvens för en 5-minutersannons.

  Det känns som om det kommer bli trångt om stjärterum på Pushas annonsplats i framtiden.. 🙂

 7. Bra artikel! Jag tror att jag kan försöka Pusha för reklam. För närvarande är jag använder seo optimera tekniker och jag generera en hel del organiskt träffar. Jag är alltid på jakt efter nya och billiga kanaler som kan konvertera.

  -Pat

  http://www.frimobil.se IMEI mobil upplåsning

 8. En sak som jag inte riktigt får ihopa är att du inte får göra reklam för spelkanalen.com på Adwords. Men samtidigt visar du Adsense annonser på en sajt som handlar om betting/gambling ?

  Är inte detta emot Googles policy ? För ungefär 1 år sedan hade jag just adsense annonser på en sajt om betting och det tog 1 vecka innan jag blev utslängd och mitt konto avstängt.

 9. Jag har tolkat reglerna som att sportbetting är OK, men poker och casino (gambling) strider mot riktlinjerna.

  Funderar ändå på att fimpa adsense på den sajten.