Internetmarknadsföring, sök och annat kul

Misslyckad snappning: Spelkanalen.se föll ur mina händer

I natt var det dags för ett stort ögonblick för mig. Domännamnet spelkanalen.se skulle bli tillgängligt för registrering och eftersom jag driver spelkanalen.com är detta givetvis en viktig domän för mig.

Jag hade laddat ordentligt och anlitat ett par olika snappare för att försäkra mig om att namnet inte skulle hamna i någon annans ägo. När jag i morse surfade in på nic.se för att kolla hur det hade gått såg jag till min stora glädje att det var Frobbit AB som stod som registrar för spelkanalen.se – ett av de bolagen jag anlitat.

Men glädjen blev inte långvarig. Det visade sig att Frobbit hade tagit in beställningar från flera olika kunder gällande ”mitt” domännamn. Detta känns ur min synvinkel väldigt konstigt. Kanske är jag färgad av att jag förlorade en domän som jag suktat efter i flera år, men känns det inte en smula konstigt att samma företag säljer samma tjänst till flera olika kunder?

Är detta verkligen ett normalt förfarande? Någon med erfarenhet som kan svara på detta. Jag vet andra snappare som tackar nej till förfrågningar som gäller domännamn som de redan har uppdrag på. Det känns bra mycket ärligare enligt mig.

Givetvis har jag ställt frågan till Frobbit som svarar:

Det var en av våra andra kunder som också lagt in en beställning och som hade bättre tur än dig.
Vi tar emot en beställning per domän och kund, vilket innebär att det kan finnas flera intressenter av samma domän.

Mycket tacksam för kommentarer! Vad säger ni?

Relaterat

18 Responses to Misslyckad snappning: Spelkanalen.se föll ur mina händer

 1. Budgivning är kutym, men isf ska ju samtliga som är med och budar känna till det – fortlöpande. Att buda i blindo är ju idiotiskt, det förlorar verkligen ALLA på i sådana här sammanhang. Dels går inte priset upp stegvis, dels vet ”ingen” vem som kommer (eller har störst chans att) vinna.

  Nu vet jag inte vad som är kutym här, men jag tycker definitivt inte att ett och samma företag ska förmedla en snapp på basis av ”tur”. Ett företag (Frobbit) ska försöka snappa åt EN kund. Om det nu är så svårt att fixa det kan de ju köpa den själv och sedan ”sälja” till högstbjudande, post-facto?

  Klantigt, klantigt, klantigt Frobbit!

 2. Tyvärr är det nog bara att bokföra på lärdomskontot. Vissa snapback-tjänster har ett budförfarande där den som bjuder högst vinner. Frobbit verkar inte ha det men hanterade ärendet klupmigt tycker jag. Givetvis bör de informera om att flera kan försöka snappa samma domän och då även klargöra vad som gäller för urvalskriterie.

  I ditt fall skulle du ha kunnit kolla upp innan hur de agerar (svårt när man inte har erfarenhet) och även säga att du var beredd att betala premium för att få den.

  Otur – men kolla med personen som fick den, kanske kan han/hon tänka sig att sälja eller överlåta mot något annat.

  Fredrik

 3. Aldrig använt mig av Frobbit och efter detta så lär det nog inte ske heller faktiskt. Det kanske inte är fel, men i mina ögon är det rejält fult. Då föredrar jag mycket hellre systemet på Snapback där de snappar åt högsta budgivaren i öppen auktion helt enkelt.

 4. Inget fel alls, så länge enbart ”vinnaren” behöver betala för tjänsten. Om det inte framgick tydligt att de tar emot flera beställningar så är det beklagligt och något som de förhoppningsvis kan förtydliga.

  Det är idag enbart en handfull leverantörer som erbjuder sk. snapback av .se domäner. Om de bara tog emot en beställning/domän så skulle de personer som sysslar med snapback på regelbunden basis lätt ta upp alla platser. Du hade mao inte haft en chans att lägga en beställning.

  Alternativet till detta är en affärsmodell liknande det snapback.se har/hade tidigare, där de utförde snapback åt högstbjudande. Det är inte heller en lämplig lösning.

 5. Jag tycker man skall bli informerad om andra lagt ett bud på domänen och då ha en chans att buda högre. Alla andra system eller sätt att hantera på det är SKIT.

  Nuff said.

 6. Fenomenet snapback i sin helhet är mer eller mindre ett lotteri, det finns ingen som kan garantera en lyckad snappning till 100% för .se.
  Därför tycker jag mixen med auktionsförfarande, först till kvarn får först mala, samt slumpsystemet som Frobbit kör är ok. Kanske har du inte råd/lust att bjuda 50k i en auktion, då passar Frobbit bra (även om de inte har så värst hög successrate)eftersom du då ändå är med i spelet om domänen. Du har fortfarande chansen, om än liten.

 7. Jag instämmer helt med Fredriks kommentar.

  Det var fel agerat av Frobbit ifall du frågar mig med andra ord.

 8. Från Frobbit! sida har vi alltid varit tydliga med att det inte finns några garantier på att en snap lyckas. I de instruktioner som skickas till nya snappare står det ”Vi lämnar
  inga garantier för lyckad snap-registrering”.

  Vi har också upplyst alla som frågat om att vi tar emot flera beställningar på samma domän – dock endast en per kund. Information om vår snapbacktjänst finns inte alls på vår hemsida utan de som anlitar oss har hittat oss på annat sätt. Självklart ska vi titta över vilken information vi ger om våra tjänster – den kan säkert förbättras.

  Vad jag också vill klargöra är att det utgår ingen kostnad annat än om vi lyckas ta snappen.
  En snap betingar alltid samma pris hos oss och det går inte att lägga bud och med ett högre bud köpa sig före i kön.

  Vi är inte intresserade av att erbjuda snapback med auktionstjänst.

  När det gäller vår successrate så är den högre än vad jag trodde när jag ser på http://sokmotor.net/domains/stats.

  Sen är det naturligtvis trist att inte Kristoffer fick den domän han suktat efter.

 9. Tack Eva för kommentar!

  Nu vet jag förutsättningarna och får väl, som någon föreslog ovan, bokföra detta på lärdomskontot…

 10. Usch vad dålig stil – ett exempel på hur man bedriver ett företag med kortsiktighet och pengar som intresse istället för nöjda kunder.

 11. Nu vet jag inte om Frobbit tillämpar lottning eller något annat system, men med utgångspunkt från det förstnämnda antar jag att Frobbit tyckte att lottningssystemet när .se-domänerna släpptes fria för alla att registrera var en bra idé och således har applicerat samma tänk när det gäller deras snapback-tjänst.

  Självklart kan detta system missbrukas om beställaren har tillgång till flera bolag eller kompisar osv som kan lägga ytterligare beställningar på samma domän.

  Eva från Frobbit har inte sagt något om varför budgivning inte är aktuellt, vore dock intressant att få veta. Kanske är det för att det är ”rättvisare” med ett lotteri?

 12. Anonym – Frobbit!s utgångspunkt är att som Registrar vara neutrala i förhållande till vad en domän kan vara värd på marknaden och att alla ska ges en möjlighet att kunna lägga en beställning och därmed ha en chans när domäner släpps.

  Av det följer att vi inte är intresserade av att erbjuda ett auktionsförfarande.

 13. Vidhåller det jag skrivit tidigare. Jag tycker inte det är fel att INTE ha ett auktionsförfarande. Att lotta tycker jag för den delen kan vara ett utmärkt alternativ till de andra valmöjligheterna – faktiskt något jag själv kan tänka mig att prova. Jag tar hårt på detta med personligt ansvar i alla lägen, men jag ställer mig frågande till exakt HUR ni har tänkt att man ska fråga om något man inte vet att man inte vet?

  Att inte informera sina kunder om att det är en lottning är inte kundens misstag. Det är en tämligen viktig detalj som givetvis ska framgå. Ni får kanske ihop ekvationen med ”vi har alltid varit tydliga” och ”information finns inte alls på vår hemsida” och ”upplyst alla som frågat”. På andra sidan av den ekvationen står kunden som INTE frågat, vilket kan vara allt från 0,1% till 99% beroende helt på slump. Slump, i den meningen, att någon (hos er eller annorledes) måste ha upplyst kunden om just den saken. Jag vet inte vad siffran är, ni gör det förmodligen inte heller, och det är förstås irrelevant eftersom många, eller kanske alla, era kunder är nöjda.

  Avslutningsvis tycker jag inte om den här hanteringen, därav min hårda ton (trots att jag inte på något vis är påverkad av detta) och det som irriterar mig är inte misstaget, utan er attityd.

  Jag kan för min del mer än gärna prova att använda Frobbit efter att ha hört talas om ert auktionssystem, och jag är helt säker på att många skulle kunna tänka sig att göra det. Jag har inte råd att bjuda 1000 euro på en domän, så för mig låter detta helt utmärkt. Men, givetvis, beror det på att jag NU känner till systemet. Hade jag känt till det tidigare hade jag förmodligen varit kund sedan länge.

  Och nu hoppas jag att ni tar till er av kritiken, är noggranna med att informera vad som gäller och erbjuder tjänsten öppet. Alla vinner.

  Ta chansen.

 14. Otur med domänen, lider med dig.
  Frobbit borde absolut vara tydligare med att de kan ta upp samma order från olika kunder. Helt uppenbart hade informationen inte gått fram.
  Tycker dock det är helt i sin ordning att flera kunder får lägga order på samma domän.

 15. Det verkar ju som att de har full rätt att göra så, dock trist att detta inte framgick tydligare. Måste nog erkänna att jag förmodligen tänkt på samma sätt som Kristoffer och blivit lika besviken om detta inte framgick väldigt tydligt någonstans. Tycker också att Frobbit borde ta till sig lite av kritiken, känns svårt att förstå det nuvarande förfarandet till fullo faktiskt.

 16. Tack för alla kommentarer!

  Nu när jag vet hur det funkar har jag egentligen inga synpunkter på själva förfarandet. Det var dock olyckligt att jag inte visste på förhand att flera kunder kunde lägga order på samma domän. Om så hade varit fallet hade jag naturligtvis anlitat fler ”snappare” och även deltagit i budgivning på sajter som t.ex snapback.se.

  Men det är lätt att vara efterklok.

  Jag valde att använda Frobbit efter en rekommendation på twitter, och uppenbarligen är de ganska bra på att snappa domäner. Tyvärr var det dock inte åt mig den här gången.

  Fortsätt gärna att kommentera. Det är roligt att ta del av era tankar och åsikter!

 17. Jag följer den här diskussionen och har tagit till mig att vi på Frobbit! ska vara tydligare i vår information.
  Jag har redan lagt in ett ärende i vårt interna ärendehanteringsssystem att se över och förbättra informationen vad gäller snap och räknar med att kunna ha information på vår hemsida under andra halvan av augusti.