Google vet allt mer om dig!

Brukar du vara inloggad på ditt google-konto när du surfar? Allt fler är nämligen det och det ger sökjätten fantastiska möjligheter att kartlägga ditt beteende och sedan servera dig annonser som ibland är nästan kusligt relevanta.

Gmail är en av världens mest populära mailtjänster (kanske den allra populäraste?). Mail är fortfarande en central del i vår kommunikation, vilket gör att många av oss ständigt är inloggade där. Allt fler företag flyttar hela sin e-post till gmail och Google Apps. Inget konstigt med det – Gmail är nämligen en alldeles utmärkt mailtjänst som dessutom är nästan oförskämt billig. Du kommer långt med gratisversionen, men för bara några tior i månaden får du en företagslösning som funkar även för riktigt stora företag.

För de flesta är detta inget problem. Att få annonser som du är intresserad av är ju bättre än att få se reklam för saker som är irrelevanta eller ointressanta. Dessutom kan sökresultatet i Google anpassas och ge dig en träfflista som förmodligen motsvarar det du vill hitta på ett bättre sätt än om du var en helt anonym människa för google.

Man bör dock var medveten om att allt du gör på något sätt registreras. För den nojjige finns det så klart vägar att gå för att undvika detta. Ett första tips är så klart att inte vara inloggad på ditt google-konto när du surfar. Du bör inte heller använda google-toolbar i din webbläsare eller för den delen googles egen webbläsare Chrome. De flesta webbläsare har även någon form av ”anonymitetsläge” som du kan aktivera och på så sätt motverkar du att din aktivitet registreras.

Många använder Googles tjänster. Jag skulle till och med vilja gå så långt som att säga att så gott samtliga internetanvändare gör det. Youtube, Gmail, Analytics, Google+ eller Adwords är bara några exempel på tjänster som använder ditt googlekonto och i och med de nya användarvillkoren som nu rullats ut kan ”Big G” samköra uppgifter från samtliga sina tjänster och vet på så sätt ganska mycket om dig, dina intressen, din bekantskapskrets och dina köpvanor.

För den som intresserad kan jag rekommendera artikeln ”5 saker som google gör med din data” som nyligen publicerades på SVT.se. Uppgifterna kommer från en mashable-artikel.

Men som jag ser det behöver det inte vara ett problem, så länge man är medveten om det. Det är dock ett faktum att många (de flesta) är lyckligt ovetande om att Google samlar på sig information om oss.

Hur ser du på saken? Läskiga storebrorsvibbar eller en helt ofarlig utveckling? Kommentera hemskt gärna!

1 svar på ”Google vet allt mer om dig!”

  1. Om det blir problem vet vi först i framtiden. Men du har rätt i att man inte bör surfa inloggad. Annonserna anpassas efter vad du sökte på tidigare, resultatlistan likadant. Men det gör det även till viss del även om du surfar utloggad. Om man inte tömmer cachen då och då. Så Google vill gärna visa vad de tror att du är intresserad av. Inte vad du egentligen är ute efter.

    Medvetenheten är rätt så dålig om det här generellt men bör väl bli lite bättre över tid.