Internetmarknadsföring, sök och annat kul

Nyhetsvärdering

Just nu finns det ett antal aktuella händelser/nyheter som slåss om utrymmet i media. Jag tänker framför allt på dessa:

 • Vapenfabriken i Saudiarabien
 • Paret Reinfeldts separation
 • Messis fem mål mot Leverkusen
I en helt ovetenskaplig undersökning surfade jag runt till ett antal stora svenska webbtidningar för att se hur man inbördes värderade dessa tre nyheter.
Aftonbladet
AB toppar med Fredrik och Filippa Reinfeldts separation och ingen är väl egentligen förvånad. Det är en nyhet som är som klippt och skuren för kvällstidningsjournalistik och innehåller kärlek/relationer, kändisar och politik.
Dagens nyheter toppar med de nya uppgifter som framkommit angående det svenska engagemanget i en vapenfabrik i Saudiarabien. Det är även intressant att notera att Reinfeldt-nyheten ligger först på tredjeplats i dn-flödet. Som tvåa ligger en nyhet om SJ, som handlar om att passa tiden…
Föga förvånande så toppar Reinfeldt-historien även hos Expressen. Egentligen inget konstigt, utan fullt naturligt med de nyhetsvärderingsprinciper som råder hos kvällstidningarna.
Göteborgsposten har vapenfabriken som toppnyhet, med reinfeldtseparationen på andra plats.
Kommentar
Linjen är tydlig. Kvällstidningarna älskar nyheter om kändisar och relationer. Att det dessutom handlar om Sveriges statsminister gör ju inte det hela mindre smaskigt, och jag hade inte förväntat mig något annat än att denna nyhet skulle toppa hos Aftonbladet och Expressen.

Detta är som sagt, och som ni givetvis förstår, ingen vetenskaplig studie, eller ens speciellt genomtänkt. Det var bara ett kort nedslag för att se om mina gissningar var rätt eller fel. Det som är något beklämmande för mig som sportnörd är att Leo Messis historiska fem mål i Champions League inte fanns med på topp 3 hos någon av tidningarna. Förmodligen är det väl ganska sunt, men man kan tycka att i sporttokiga Sverige borde en sådan nyhet ge lika många klick som en svensk vapenfabrik i Saudiarabien, och därför värderas något högre 😉

4 Responses to Nyhetsvärdering

 1. Har aldrig läst att paret Reinfeldt ska separera, däremot har jag läst att de köpt en ny bostad
  Å andra sidan, vem bryr sig om dessa 2 stollar som förstört så mycket för oss vanliga arbetare

 2. ”Sveriges stadsminister”
  Rätta till:
  ”Sveriges statsminister”

 3. Nu har vi äntligen fått förklarat varför Fredrik R varit så oengagerad och ointresserad under en lång tid. Och varför Filippa R håller sig undan media för att förklara sitt fögderi.