Hallpressen räddar situationen!

Tidigare idag var jag otroligt upprörd på den lokala tidningen som hade dumpat ett reklamblad, med ett prenumerationserbjudande på Smålandstidningen, i min brevlåda. Givetvis är de fria att dela ut reklam till hushållen, men jag har två stora klistermärken på lådan som tydligt signalerar ”INGEN REKLAM”, vilket borde få även den mest morgontrötte tidningsutdelaren (för jag antar att det är de som används som distributionskanal) att hålla fingrarna borta. Det ska också tilläggas att detta inte var första gången det hände. En gång är ju som bekant ingen gång…

Nu till min poäng. Jag är inte arg eller upprörd längre. Allt på grund av att representanter från tidningskoncernen hanterade mitt ärende på ett synnerligen bra sätt. Två tweets var allt som behövdes innan jag hade fått löfte från självaste marknadschefen på Smålandstidningen om att hon skulle kolla upp detta redan i morgon.

Jag blir uppriktigt glad när företag (eller representanter för dem) agerar på det här viset. Otaliga gånger har man (läs jag) slängt iväg en fråga eller synpunkt till stora bolag via Twitter, men responsen är oftast obefintlig. Faran med obevakade twitterkonton ska inte underskattas. Det är helt enkelt respektlöst att finnas på en kanal, men inte ta hand om de ärenden och frågor som inkommer den vägen. Att bli ignorerad; för så upplevs det – gör ofta att fjädern blir till en höna. Det skadar så klart anseendet och i förlängningen också affärerna för företag som slarvar med sin närvaro i sociala medier.

Det är tyvärr fortfarande vanligt att stora, både offentliga och privata, organisationer bara pumpar ut nyhetsflödet från sin sajt via RSS på Twitter. För många blir det ett tecken på att kontot är aktivt och då förväntar man sig också att få svar på sina frågor.

Varje kanal kräver en strategi. Att ogenomtänkt kasta sig ut på nya kanaler kan få större konsekvenser än man kan ana. Uppsidan är också stor. Sköter du de sociala kanalerna på rätt ett bra sätt är jag helt övertygad om att du kan omvända även den mest negative och generera både goodwill och nya affärer.

EDIT: Bara någon vecka senare dök det upp ett nytt reklamblad från Smålandstidningen i brevlådan. Det snabba agerandet fick alltså inte genomslag ner i organisationen…