”Alla webbhotell är skräp!”

Nåja, det kanske är att sticka ut hakan en aning, men faktum är att du väldigt sällan kan vara helt nöjd med så kallad shared hosting. Du har helt enkelt inte kontroll över din egen miljö eftersom den delas med ett, ofta okänt, antal andra webbplatser.

Missförstå mig rätt nu. Jag menar så klart inte att man kan förvänta sig 100 procents upptid, minutsnabb support eller extremsnabba svarstider när man har valt ett webbhotell som bara kostar några tior per månad. Det inte alls det jag menar – snarare tvärtom. Det jag vill belysa är att många som väljer ett budgetalternativ ställer den typen av krav, vilket så klart är helt orimligt.

Om vi bara tittar på priset så finns det egentligen tre typer av webbhotell (grovt förenklat).

  1. Budgetvalen
    Här hittar vi webbhotell som kostar 9 kr i månaden eller kanske 29 kr. Det är extremt billigt och priset är också deras främsta införsäljningsargument. Dessa alternativ kan man välja om man inte har några som helst ekonomiska resurser eller om man ska drifta en personlig blogg eller liknande där det inte spelar så stor roll om sajten ligger nere några timmar i månaden. Vill det sig riktig illa kan man drabbas av det som hände hos webbhotellet The cloud host för något år sedan.
  2. Standardsegmentet
    Här hittar vi de flesta svenska webbhotellens vanliga privatpaket. Kostnaden brukar ligga på 125-200 kr per månad och här har man möjlighet att ställa lite högre krav. Ofta gör de ett väldigt bra jobb och supporten brukar vara duktig på att hjälpa till med diverse problem, även om de beror på något som användaren själv orsakat. Däremot får alla webbhotell någon gång problem – det kommer man helt enkelt inte ifrån. Vi minns alla Bineros problem förra året och Loopias omtalade e-postkrasch.
  3. Kvalitet före pris
    Om du har en sajt som är beroende av extremt bra upptid (e-handel till exempel), där varje driftavbrott leder till minskade inkomster så ska du naturligtvis inte använda dig av någon av alternativen ovan. Då är kanske en VPS eller en dedikerad server lösningen för dig, men då blir kostnaden naturligtvis en helt annan.

Sammanfattningsvis vill jag säga att det viktigaste när man väljer webbhotell är att börja med en analys. Vilka behov har jag/vi? Vad får det kosta? Är jag beroende av en bra support? Ja, det är några av frågorna man bör ställa sig innan väljer vilken typ av hosting man ska ha.

Man får vad man betalar för – en sanning som tål att upprepas!