Annonseringen på Pusha utvärderad

Ni som följer den här bloggen vet att jag nyligen testade annonsering i en ny kanal – på ”länkröstningssajten” Pusha. Jag utnyttjade först öppningserbjudandet och köpte 2000 annonsvisningar för 250 kr. Jag följde sedan upp detta med ytterligare ca 1600 visningar, som jag fick betala 400 kronor för. Sammanlagt alltså 650 kr.

Det är svårt att utvärdera en annonskanal. Resultatet beror nämligen extremt mycket på dig själv. Lyckas du formulera en bra rubrik som lockar till klick och har du en landningssida värd namnet? Jag börjar med att redovisa lite statistik…

Annons 1
Visningar: 2 000
Klick: 35
Klickfrekvens: 1,75 procent
Pushar: 13

Den första annonsen slängde jag ihop på fem minuter, eftersom det var väldigt kort tid kvar på öppningserbjudandet. Annons två var något mer genomtänkt och välplanerad, vilket också märks på klickfrekvensen.

Annons 2
Visningar: 1 620
Klick: 41
Klickfrekvens: 2,53 procent
Pushar: 7

CTR:en ligger som ni ser mellan 1,75 och 2,53 procent vilket får bedömas som ett ok resultat. Enligt mina erfarenheter når man t.ex. sällan över 1 procent med traditionell bannerannonsering. Jag tror dock att man med en väl utformad annons kan öka CTR:en ytterligare något.

Lärdomar
Som vid all annonsering är det tämligen meningslöst med generella annonser för en sajt. Speciellt på en sajt som Pusha, som bygger på att locka till klick. Koppla istället annonsen till ett specifikt erbjudande och använd en landningssida som är konverteringsoptimerad.

Annonserna på Pusha publiceras i flödet av ”heta länkar”, med liknande formatering som de andra länkarna, vilket innebär att din annons konkurrerar med medlemmarnas bidrag om uppmärksamheten. Därför kan det vara en god idé att först forska lite i vad det är för typ av länkar som får många pushar. Det bör ge dig god vägledning när du sedan ska utforma din egen annons.

Resultat
Kampanjen, och framför allt den andra annonsen, gav gott resultat och intäkterna från de leads som genererades översteg med råge annonskostnaden. Det experimentet var således en god affär.

Önskemål på Pusha
Det hade varit väldigt bra om man i annonsbokningsformuläret kunde ange ett datum när man vill att annonsen ska börja visas. Det skapar bättre möjligheter till planering och man skulle kunna lägga in en hel serie av annonser på samma gång. Säljer man produkter kanske man vill visa sin annons under en lönehelg exempelvis. Det skulle också vara bra om man kunde välja mellan att betala per visning och en PPC-modell, vilket rejält skulle underlätta lönsamhetsberäkningen för oss annonsörer.

Kommer jag att annonsera fler gånger på Pusha?
Ja, högst sannolikt kommer jag att testa ytterligare någon kampanj för att sedan ta ett definitivt beslut om vi kommer att köra kontinuerliga kampanjer på Pusha. Eftersom mitt huvudprojekt spelkanalen.com handlar om spel så är jag tyvärr utestängd från möjligheten att annonsera via Adwords, vilket gör att den här typen av annonseringsmöjligheter är mycket välkomna.

Gillade du den här artikeln? Ja då får du hemskt gärna ge den en push på Pusha.