Att sälja länkar

Hej!

Vilken bra och intressant webbsida du har! Jag undrar om det finns möjlighet att köpa textlänkar och vad det i så fall skulle kosta?

/Hanna

Alla ni som driver webbplatser får förmodligen den här typen av mail med jämna mellanrum. Jag, som har en webbplats inom spel/gambling, får den här typen av erbjudanden väldigt ofta, vilket kanske delvis är en effekt av att branschen är utestängd från PPC-annonsering via Adwords. Att ranka högt i den organiska serpen är alltså det enda sättet att synas i sökmotorerna för dessa aktörer och det blir således en viktig framgångsfaktor.

Att köpa länkar är ju som bekant inte OK enligt Googles riktlinjer eftersom man på ett onaturligt sätt skaffar sig fördelar gentemot sina konkurrenter. Antalet inlänkar är ju en av de faktorer som spelar stor roll för en sidas ranking hos Google, därför ser Google betalda länkar som ett sätt att manipulera sökresultatet.

Dagstidningar som under perioder sålt länkar helt öppet har hamnat rejält i blåsväder och fortare än kvickt tvingats sluta eller göra om upplägget och mer eller mindre göra avbön. Att öppet sälja textlänkar är alltså inte vidare smart. Men frågan är om det kan skada ens anseende hos Google om man visar länkar från ”kända” länkköpare på sin sajt?

Det här är ett svårt område och man kan diskutera det här hur mycket som helst. Om köp av länkar var ett helt legitimt sätt att skaffa sig relevanta inlänkar till sina sajter skulle förmodligen inte alla länkköp-mail man får vara skickade från en ”anonym” gmail eller hotmail-adress. De som ägnar sig åt att köpa länkar vill åtminstone inte gärna skylta med det, vilket borde vara en god indikation på att det här är i gråzonen.

Om man använder sig av rel=nofollow, är det då ok att sälja länkar? Ja, enligt Googles riktlinjer för webbansvariga så är det det. Med nofollow tar man ju bort en mycket stor del av det värde och den kraft som en inlänk till en sajt har. Fast å andra sidan kanske det då plötsligt blir ointressant att köpa länkar?

Jag kan tänka mig att många webmasters frestas av dessa erbjuden som onekligen kan ge en del inkomster. Jag har fram tills nu avvisat alla dessa förfrågningar, men slänger nu upp frågan här i hopp om någon form av reaktion från någon kunnig på området.

Hur bör man hantera dessa förfrågningar?