Drougge till attack mot SEO-branschen

Krönikören Unni Drougge levererar i dagens Computer Sweden en ordentlig känga till hela SEO-industrin. Hennes utgångspunkt är att SEO handlar om att fuska till sig bättre placeringar i Googles sökresultat och hon går till och med så långt att hon liknar sökmotoroptimering vid en cancersvulst.

Sökmotoroptimering handlar alltså om att fuska sig fram till en bättre plats i kön. Det vill såklart inte seo-konsulterna erkänna. De vill inbilla oss att de gör nytta.

Drougge säger senare i artikeln att ”poängen med Google är att få rättvisa och relevanta sökresultat”.  Det har hon givetvis helt rätt i. Men att då totalsåga en hel bransch som faktiskt jobbar med att lära och hjälpa sajtägare att på bästa sätt visa för Google vad sajten faktiskt handlar om kan tyckas en smula märkligt.

Man kan givetvis inte blunda för att det, precis som i alla branscher, finns oseriösa aktörer. Att lyfta spammiga skräpsajter till toppen av söklistorna gynnar inte Googles besökare – det har hon helt rätt i. Men att dra en hel bransch över samma kam är nog att gå en smula för långt…

I texten finns ett stycke när Drougge ironiserar och målar upp ett scenario där SEO-branschen ska hämnas på henne för hennes artikel, med en tydlig passning till Nikke Lindqvist och hans bajskampanj riktad mot norske massmördaren Anders Bering Breivik.