Du är googlad!

Den senaste tiden har en hel del intressanta diskussioner varit aktuella i media och i bloggosfären. Först och främst tänker jag på debatten om googlestädning, eller rykteshantering online. Du har säkert hört talas om experimentet som journalisten Johan Ripås genomfört i samarbete med sökmotorexperten Nikke Lindqvist. I korthet går det ut på följande:

Johan har skaffat sig ett dåligt online-reputation, främst genom ett inte helt positivt blogginlägg från Alex Schulman (tror jag det var). I inlägget kritiseras Ripås för att använda sig av oseriösa metoder och att genom så kallad kreativ klippning få intervjupersoner att känna sig lurade; att citat rycks ur sitt sammanhang och får helt andra betydelser än vad som var intervjupersonens syfte från början. Huruvida det ligger någon sanning i detta låter jag vara osagt – det är inte det det här blogginlägget handlar om.

Problemet för Ripås har varit att blogginlägget var skrivet hos Aftonbladet, en av Sveriges starkaste domäner, vilket har fått till följd att det rankar som nummer ett (gör fortfarande i skrivande stund) vid en google-sökning på journalistens namn.

Hela projektet går ut på att Johan, i form av en dokumentärfilm (…eller tv-reportage?), tar hjälp av Nikke för att förändra den digitala bild som rådde. En googlestädning handlar inte om, som namnet felaktigt antyder, att städa bort något. Det går istället ut på att fylla på internet med nya, mer relevanta sidor och sedan få google att presentera dem före den eller de negativa artiklarna i sitt sökresultat.

Om jag har förstått det hela rätt så kommer dokumentären som fått namnet ”Du är googlad” att sändas på SVT nu i mars. Jag tänker definitivt kolla in programmet, för detta är ett intressant och viktigt ämne i dagens digitala samhälle. Du måste på något sätt förhålla dig till den bild som ges av dig i googles resultatlistor, för det är ett faktum att väldigt många människor använder just dem för att skapa sig en bild av vem du faktiskt är.

Du kan läsa mer om projektet här:

UPPDATERAT: Sändningstiden för programmet ”Du är googlad” är nu fastställd till den 22 mars, kl. 20.00 på SVT2.