Jag är en analytics-junkie…

Egentligen vet jag att exakt antal besökare är en ganska ointressant siffra. Det är långsiktiga trender och större förändringar i besökarmönstret som är det verkligt intressanta. Trots detta kan jag inte låta bli att flera gånger om dagen gå in på Analytics och kolla hur många som har besökt mina olika sajter…

Google Analytics är ett fantastiskt verktyg i flera avseenden. För det första är det helt gratis. Eller gratis och gratis – det beror lite på hur man ser det. Du behöver inte betala något för att använda tjänsten, men du delar med dig av en massa uppgifter om din/dina sajter till Google (helt gratis!). Kanske är det så att man egentligen borde få betalt för att använda Analytics..?

Du som använder Google Analytics vet att det är ett väldigt bra verktyg för att hålla koll på den inkommande trafiken till din sajt. Förutom ”basuppgifter” som antal besökare, tid på sajten, antal sidvisningar, osv, finns här också en mängd mer avancerade funktioner. Du kan t.ex. definiera egna mål och sedan mäta hur väl du uppfyller dessa.

En annan mycket intressant avdelning i Analytics är ”Trafikkällor”. Här ser du på ett enkelt sätt från vilka sajter din trafik kommer ifrån. På de flesta av mina sajter kommer ca 75 procent av besökarna via Google – och givetvis kan jag då se vilket sökord eller sökfras som de använde när de hittade min sajt.

Om du köper PPC-annonser via Adwords kan du (så klart…) se resultatet direkt i Analytics. Det förutsätter dock att du har kopplat ihop dina Adwords och Analyticskonton, en manöver som dock är väldigt smidig att utföra.

Att i ett blogginlägg försöka sig på att lista alla funktioner i Analytics är givetvis en omöjlig uppgift. Jag lär säkert återkomma med fler inlägg kring detta verktyg där jag tittar närmare på specifika funktioner. Om du inte använder Analytics idag tycker jag absolut att du ska testa. Det är superenkelt att komma igång – du bara klistrar in en liten kodsnutt på din webbplats och bara några timmar senare så är spårningen igång.

Om du som jag är lite av en statistiknörd så kommer du snart märka är det är väldigt lätt att fastna i Google Analytics. Man hittar hela tiden nya intressanta funktioner som är till stor hjälp när man ska optimera sin sajt för sina syften.

Jag påbörjade i september förra året mina försök att via Googles ”Conversion University” bli en så kallad qualified individual i just Analytics, och även om det går lite trögt med studierna så det min ambition att inom en inte allt för avslägsen framtid fullborda certifieringen. Den som lever (och följer den här bloggen) får se hur det går.