Löpeld!

Nedanstående tweet har i skrivande stund fått en bra bit över 200 retweets, delats tusentals gånger på facebook, omnämnts i radio och omskrivits i åtminstone Expressen och Resumé.

Visst är det kul och anmärkningsvärt att en notis som denna går i tryck, men det är än mer spännande att reflektera över vad det egentligen är som avgör vilka saker som tar skruv och sprids som löpeldar i de sociala medierna.

  • Själva innehållet är givetvis av central betydelse. I det här fallet är ju humorn en uppenbar anledning, men det kan givetvis också vara något som berör människor på allvar som sätter igång delningshysterin (ja, gulliga katter också…).
  • Tidpunkten. Publicera något kl. 2 på natten så kan det vara hur kul, berörande eller viktigt som helst. Det lär ändå inte spridas, utan bara försvinna ut i tomma intet. Troligtvis är sen eftermiddag/tidig kväll en bra tidpunkt (gissar jag…).
  • Den potentiella mottagarskaran. När jag twittrar kan ca 800 personer (mina följare) se det i sina flöden. Det är inte tillräckligt för att något ska ”explodera”. Den stora spridningen kommer när någon etablerad twittrare med tusentals följare väljer att dela/retweeta. I det här fallet tror jag boomen kom när @niklassvensson på Expressen klickade på RT-knappen.

Att medvetet ägna sig åt viral marknadsföring och skapa kampanjer där syftet är just att uppnå maximal spridning i sociala medier är en svår konst. Åtminstone om du vill att en produkt eller något annat som är starkt förknippat med ditt varumärke ska spridas. Det finns många lyckade exempel, men jag är ganska övertygad om att antalet misslyckade virala kampanjer är skyhögt större.

Ja, jag tänker inte ägna mig åt någon ytterligare djupdykning i ämnet (just nu i alla fall…). Spännande är det, men vi ska nog inte heller underskatta slumpens betydelse. Tillfälligheterna styr i stor utsträckning vad som blir viralt – det kan vi nog slå fast…

Här kommer den i alla fall – tweeten som så många har delat med sig av det senaste dygnet:

Detta kan vara årets viktigaste tidningsklipp! Smålandstidningen briljerar! twitter.com/spelkanalen/st…
— Kristoffer Karlsson (@spelkanalen) augusti 20, 2012