Marknadsföring av platser

Jag har jobbat många år med information och kommunikation i offentlig verksamhet och har därifrån med mig ett stort intresse för platsmarknadsföring. Det handlar, precis som det låter, om marknadsföring av platser, exempelvis städer, regioner, landskap eller länder.

Det är lätt att luras och tro att platsmarknadsföring främst handlar om turism, men så är definitivt inte fallet. Marknadsföring mot turister är givetvis en viktig del, men det handlar ännu mer om att bygga långsiktiga relationer som kan skapa en ökad inflyttning och attrahera människor att faktiskt ta steget att flytta till en ny plats.

Platsmarknadsföring kan inte bedrivas av endast en marknadsavdelning eller ett marknadsföringsbolag. För att lyckas måste stadens egna invånare älska platsen där de bor och på sätt bli levande ambassadörer. Först då kan man fullt ut lyckas, åtminstone som mindre ort. Universitetsstäder och storstäder har en annan typ av attraktionskraft och behöver ofta inte slita på samma sätt just för att få invånare.

Här kommer några spontana tips för er som är intresserade av läsa/lära mer om platsmarknadsföring:

  • Varje år kommer en ny utgåva av International Place Branding Yearbok. Det även finns en del övrig litteratur om den här grenen av marknadsföring. Ett tips är att gå in på till exempel Bokus och göra en sökning på ”Place branding”.
  • Helena Nordström är marknadschef på Destination Jönköping och bloggar intressant om platsmarknasföring på Placebrander. Rekommenderas för dig som jobbar med, eller är intresserad av, marknadsföring av platser.
  • Sajten stadsplanering.se har en kategori som handlar om just marknadsföring av städer. Hit kan du också gå för inspiration och intressant läsning.
  • Det skrivs en hel del uppsatser vid Sveriges universitet. Är du intresserad av att fördjupa dig ordentligt i ämnet tycker jag du ska gå in på exempelvis uppsatser.se och söka på ”place branding” eller det svenska begreppet ”platsmarknadsföring”.

Många små kommuner i Sverige slåss bokstavligt talat för sin överlevnad och därför har de tvingats att börja intressera sig för platsmarknadsföring. Det roliga är vi har fått se en hel del spännande och kreativa kampanjer, men syfte att locka nya invånare. Det är dock väldigt svårt att räkna hem dessa kampanjer på kort sikt, utan det handlar om att i många år jobba enträget för att bygga upp bilden av den egna kommunen som en positiv plats dit målgruppen för kampanjen kan tänka sig att flytta. Och hur mycket är egentligen en ny invånare värd i kronor och ören? Det är inte riktigt så enkelt som att bara räkna ut hur mycket en invånare betalar i skatt under ett år. Det finns nämligen statliga utjämningssystem och annat som ytterligare komplicerar bilden.

Marknadsföring av platser är inte helt okomplicerat. Ofta handlar det om offentliga pengar, skattemedel med andra ord, som ska användas och då finns det sällan utrymme för att experimentera och testa. Dessutom finns det röster som gör gällande att det faktiskt är helt bortkastade pengar*. Ett beslut om att flytta till en helt ny plats är kanske inget man tar på grund av en reklamkampanj? Ofta är det jobb, kärlek, studier eller andra händelser i livet som gör att man byter levnadsort. Eller? 

Jag tycker att detta är ett mycket spännande område! Har du tips på lyckade case inom platsmarknadsföringen eller har du tankar, idéer eller kanske till och med erfarenheter av lyckade eller misslyckade platsmarknadsföringskampanjer? Lämna i så fall gärna en kommentar här nedan!

*För några år sedan publicerades en rapport från Göteborgs universitet som i princip hävdade att all platsmarknadsföring är bortkastade pengar. I skrivande stund lyckas jag inte googla fram den, men jag lovar att uppdatera detta inlägg så snart jag stöter på den.