Vad är snapback?

Att snapbacka innebär att man registrerar ett domännamn som en tidigare ägare valt att inte förnya.

Nya domännamn släpps i princip varje dag och nu när vi har vintertid sker frisläppandet kl. 03.00 på morgonen (02.00 på sommaren). En komplett lista över utgående domännamn under se-toppdomänen hittar du hos nic.se.

Om attraktiva domännamn med hög PR och mycket inlänkar dyker upp i listan kan du räkna med att konkurrensen blir hård. Även om du sitter uppe och väntar på natten så är chansen minimal att du lyckas få ett sådant domännamn via en manuell registrering hos din registrar. Det finns nämligen snapbacktjänster som automatisk registrerar frisläppta domännamn och vem de registrerar den åt har ofta avgjorts via ett auktionsförfarande.

Fördelar med begagnade domännamn
Ett domännamn som varit i bruk i några år är i googles ögon ”mer värt” än ett nyregistrerat dito. De senaste rönen talar dock om att just en domäns ålder kommer att minska i betydelse för google, såvida den är äldre än sex månander. Har du lite tur så har ditt nya domännamn redan inlänkar från andra sajter, något som sparar en hel del tid i ditt SEO-arbete.

De flesta domännamnen som släpps är så kallade skräpdomäner som ägaren av förklarliga anledningar valt att inte förnya (typ web-shop247.se eller deodorantportalen.se). Här finns också domännamn där man kan misstänka att innehavaren helt enkelt missat att förnya sitt domännamn (typ västeråsfiskeochviltvårdsförening.se).

Att snapbacka ett domännamn till din nya affiliatesajt eller liknande är ju ganska oskyldigt, men det finns också en mörkare sida…

Om du eller ditt företag sitter på en mängd domännamn är det väldigt viktigt att du/ni har koll på dessa. Det sista ni vill är se ert företagsnamn eller något av era varumärken bli föremål för en snapbackaauktion eller att under utpressningsliknande former bli tvungen att köpa tillbaka ett domännamn av någon domänskojare.

Det finns juridiska vägar att få tillbaka ett ”kapat” domännamn under se-domänen (om det gäller ditt registrerade varumärke eller företagsnamn). Det är dock en lång och krånglig process som dessutom inte garanterat fungerar. Är det riktigt fula fiskar du har att göra med kan du räkna med att domännamnet är överlåtet eller sålt i flera led, vilket såklart försvårar processen ytterligare.

Ett bra sätt att hålla koll på sina domännamn är vi utmärkta tjänsten domainz.se. Då blir du i god tid påmind om när det är dags att förnya dina domännamn och du riskerar inte att de hamnar i orätta händer.